Odds oftewel quoteringen, hoe werken ze?

(Ge-update 21/01/2022)

mathHoe werken Quoteringen bij het weddenschappen afsluiten op sport?

Gokken op sporten is natuurlijk een veelvoorkomend iets, samen met je vrienden voor de eer, of om je stiefvader te stangen.

Wat is er nog leuker? Gokken met echt geld, heerlijk spannend en opwindend.

Zodra je er serieus mee begint kom je quoteringen/odds tegen. In dit artikel staat beschreven hoe odd’s werken, door middel van duidelijke voorbeelden.

We nemen deze stap voor stap met je door en aan het einde van het artikel heb je een duidelijk beeld van wat odds inhouden.

 

Inleiding

Om online gokken op sport goed te begrijpen moet je eerst weten wat odds of in het Nederlands ook wel “quoteringen ” genoemd inhouden. Deze zijn een integraal onderdeel van iedere bookmaker.

In 3 stappen leren wat odds zijn en hoe ze werken.

De drie definities die we vandaag gaan bespreken zijn:

  • Wat zijn odds?
  • Decimale odds
  • Waarom verschillen odds per bookmaker?

Ze bepalen of het de moeite waard is om een weddenschap af te sluiten. De potentiële winst is te berekenen uit de relevante odds en hoeveel je inzet(de stake).

Vrees niet, het begrijpen van odds is geen raketwetenschap. Op deze pagina leggen we tot in detail uit wat odds zijn. We definiëren perfect wat ze doen en welke rollen ze spelen.

We kijken ook naar drie verschillende formaten waar ze gebruikt worden, en waarom odds bij dezelfde uitslag kunnen verschillen per bookmakers.

 

Wat zijn odds?

odds-voorbeeld

In goktermen, geven odds eigenlijk twee dingen weer. Als eerste geven ze weer hoeveel geld je potentieel kan winnen als je de weddenschap winnend afsluit.

Iedere keer als je een weddenschap afsluit, geeft de bookmaker de live odds aan, die impact hebben op hoeveel je kan winnen.

Hoe hoger de odds, hoe meer je kan winnen in verhouding met je inzet (vaak ook een veel groter risico om te verliezen.)

Als tweede, geven ze weer hoe groot de kans is van een bepaalde uitkomst. Hoe groter de kans dat een team wint, hoe lager de odds zullen zijn.

Dit is eigenlijk heel logisch, als je niet verwacht dat een team wint kan je meer geld verdienen, en als je verwacht dat een team wint krijg je natuurlijk minder uitbetaald! (Hoe meer risico, hoe groter de winst)

 

Voorbeeld van hoe odds werken

Om deze uitleg zo duidelijk mogelijk te maken, gaan we een hypothetisch Voorbeeld gebruiken.

Laten we zeggen dat er een voetbalwedstrijd tussen Manchester city en Chelsea op de planning staat.

Voor de vergelijking heeft Manchester City odds van x 2.10 om te winnen en Chelsea 3.50.

Dat betekent dus dat de bookmaker de kans dat Manchester city wint veel groter acht dan dat Chelsea wint.

Dus als je €100,- hebt ingezet op dat Manchester City wint, kan je potentieel €100 x 2.10 = €210  winnen, zet je op Chelsea in dan is de potentiele winst veel groter €100 x 3.50 = €350

Dat is een simpele verklaring, maar geeft een beeld wat de rol van odds zijn in online sport gokken.

Nog een keer een duidelijk herhaling: 

Hoe lager de odds, hoe groter de kans is dat een team wint. Hoe hoger de odds hoe kleiner is dat een team wint.

Hoe lager de odds, hoe minder je krijgt uitbetaald. Hoe hoger de odds hoe meer je krijgt uitbetaald.

 

Decimale odds

Decimale odds zijn de standaard voor de meeste bookmakers met uitzondering van wat Amerikaanse websites. Dit is omdat het de meest praktische en duidelijke manier van kansen berekenen is.

Odds worden meestal als een nummer met twee cijfers achter de komma aangegeven.

Het nummer geeft aan hoeveel de potentiële uitbetaling zal zijn, inclusief het geld wat je inzet voor je weddenschap.

Als voorbeeld, een winnende weddenschap bij odds van x 2.5 zal €2,50 worden uitbetaald voor iedere €1 ingezet. Een winnende weddenschap bij odds van 5.0 zal €5 uitbetalen voor iedere €1 ingezet.

Tevens kan je bij de meeste online bookmakers zelf de manier waarop de odds worden weergegeven veranderen dus mocht het toch anders worden weergegeven dan jij wil, zoek dan even goed waar naar je het kan veranderen.

 

Waarom kunnen odds verschillen per bookmaker?

Bij veel bookmakers zie je bij verschillende wedstrijden verschillende odds staan.

Als voorbeeld een bookmaker kan een voetbalteam hebben die 1.5 heeft om een wedstrijd te winnen, terwijl een andere bookmaker hetzelfde team als 1.4 hebben staan. Hoe dit kan, moeten we uitbreiden op iets wat we in een vorige alinea hebben uitgelegd.

Toen we zeiden dat de odds te maken hebben met de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst, was het beter om te zeggen dat ze te maken hebben met de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst in de ogen van de betreffende bookmaker.

Een uitslag voorspellen is geen exacte wetenschap en dus komt het eigenlijk neer dat het per mening kan verschillen.

 

Bookmakers per sport

Niet iedere bookmaker heeft hetzelfde aanbod daarom hebben we nu bij sportgokken.eu per sport de uitmuntende bookmakers voor jou geselecteerd en op een rijtje gezet.

Voetbalwedden heeft bijvoorbeeld hele andere beste bookmakers dan Wedden op Basketbal.

Natuurlijk hebben ook een lijst van bookmakers met de vetste bonussen en beloningen, kies deze zorgvuldig uit en claim je gratis weddenschappen.

Bezoek nu onze bookmakers eens vrijblijvend en bekijk welke je het meeste bevallen.

Bezoek nu Bookmakers

loader

Welkom op Sportgokken.eu

Om onze website te betreden moet u minimaal 24 jaar of ouder zijn.
Welke leeftijd heeft u?
De leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Verder bevestigt u hiermee dat u 24 jaar of ouder bent, dat u zich bewust bent van de risico’s van online kansspelen, en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.
Sorry, we kunnen je (nog) geen toegang geven tot onze website.