Return on Investment, Wat is ROI?

(Ge-update 01/07/2023)

De keren dat we veel geld hebben gewonnen herinneren we ons allemaal, de keren dat we veel hebben verloren proberen we liever te vergeten.

Hoe bereken je nou exact hoeveel winst of verlies je hebt gedraaid de afgelopen periode?

Door middel van Return of Investment kan je dat precies berekenen. In dit artikelen leggen we precies uit wat ROI betekend. ROI= Return Of Investment.

De term ROI komt van origine uit de zakenwereld, waar het gebruikt wordt om aan te geven hoeveel winst ze maken ten opzichte van een investering.

Deze term wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in andere sectoren zoals in de pokerwereld of het online wedden.

 

Wat heb je nodig om je ROI te berekenen?

Zodra je het online wedden op sport wat serieuzer gaat nemen, zijn er een aantal zaken die verstandig zijn om bij te houden, één hiervan is dat je alle weddenschappen die je afsluit opschrijft.

We noemen het voor het gemak je online wed administratie, vanuit deze database kan je in principe alles halen om op lange termijn een winstgevende sport-punter te worden.

Dit is het beginpunt van waaruit je je weddenschappen afsluit en jezelf continue probeert te verbeteren.

Zorg ervoor dat je een overzichtelijk bestand creëert waar je bepaalde zaken gemakkelijk terug kan vinden.

Je hebt nodig voor ROI:

Schrijf in de database deze zaken op:

  • Datum & tijdstip
  • De weddenschap (Bijvoorbeeld Champions League kwart finale Real MadridBayern Munchen)
  • De inzet (stake)
  • De quotering/notering
  • De uitbetaling
  • Winst of verlies
  • Hoe zeker je zelf was van deze weddenschap, wees hier eerlijk naar jezelf ( C=onzeker, B=zeker, A=overtuigt)

Als je dit na iedere weddenschap opschrijft heb je alle benodigdheden om je ROI te berekenen, zowel in het algemeen als specifiek als je een wat diepere analyse wilt doen.

 

Hoe bereken je je eigen ROI?

Nu we vast hebben gesteld wat je nodig hebt om je ROI te berekenen, gaan we bekijken op welke manier je dat het best kan doen.

Als startende speler kijk je vaak naar je winst percentage, maar dat is eigenlijk de verkeerde manier om te berekenen of je wel echt winst maakt en al helemaal om te bekijken op welke fronten je weddenschappen winstgevend zijn en op welke niet.

Aan de hand van deze data kan je de zwakke plekken in je wed-strategie en deze zodoende te elimineren. Je winst percentage berekenen is heel makkelijk.

We laten dit zien onderhand een voorbeeld. Dirk is het afgelopen jaar redelijk druk geweest met online wedden en heeft in totaal 1000 weddenschappen afgesloten, hiervan heeft die er 570 gewonnen en 430 verloren. Dirk heeft dus een winstpercentage van 57%

 

Voorbeeld van ROI berekenen

Aan de hand van deze cijfers kunnen we al zien dat Dirk meer weddenschappen wint dan verliest, maar heeft hij nu ook echt winst gemaakt? Dit kan je alleen berekenen via ROI (Return on Investment).

De Formule van Return on Investment geldt als volgt:

ROI = (Totale uitbetaling * 100) / Totale investering

We leggen het uit via een voorbeeld. Dirk heeft het afgelopen jaar 1000 weddenschappen afgesloten van €5,- per weddenschap.

Met deze weddenschappen heeft hij in totaal €7500,- terugkregen.

Aan dit bedrag kunnen we al zien dat we met een winnende speler te maken hebben om het groter is dan het initieel geïnvesteerde bedrag van €5000,-.

We maken nu de som van €7500,- – €5000,- = €2500,-  winst. Wat is nu de manier om het ROI te berekenen?

Investering = €5000

Uitbetaling = €7500

7500 x 100 / 5000 = 150 %

Dirk heeft 50% winst gemaakt. Voor iedere €100 die je hebt ingezet heb je er €150 terug gewonnen. Dit voorbeeld is procentueel dus je kan er je eigen bedrag neerzetten en dan komt er je ROI uit.

Mocht je er toch niet uitkomen stuur even een mailtje naar info@sportgokken.eu en we berekenen het voor je!

 

Wanneer heb je een goed ROI?

Het neutrale startpunt van Return on Investment is 100% hierbij heb je niks verloren maar ook niks gewonnen.

Alle percentages boven de honderd procent duiden erop dat je een winnende speler bent en op lange termijn geld verdiend. Hoe groter het sample beeld, hoe meer waarde de uitkomst heeft.

Het bekend veel meer als je na 10000 weddenschappen een ROI van boven de 100 % hebt dan na 50 of 100 weddenschappen.

Wees dus niet te snel ontmoedigt, winstgevend online leren wedden gaat tijd in zitten maar kan op de lange termijn zeer lucratief zijn. We zetten het nog even duidelijk op een rijtje:

  • Een ROI van boven de 100 % = winst
  • Een ROI van 100 % = break even
  • Een ROI onder de 100 % = verlies

 

Wat is het praktisch nut van ROI?

Zoals we hiervoor hebben vastgesteld hebben statistieken pas nut als je een wat grotere sample base hebt.

Wat dit inhoud is dat je vrij weinig kan zien aan je ROI als je nog maar 10 of 15 weddenschappen hebt afgesloten.

Als je je ROI bijhoud heb je altijd een overzicht van hoeveel je hebt gewonnen.

Het schommelt dan nog veel te veel en een enkele weddenschap kan grote invloed hebben op het geheel.

Wel is het uitermate belangrijk om van begin af aan alles bij te houden, via deze manier kan je namelijk eens per maand (of vaker) terugkijken naar hoe je gepresteerd hebt en zien waar je eventueel fouten maakt.

Het is dan verstandig om de database door te spitten en van bepaalde onderdelen van je wed-strategie de op zichzelf staande ROI te berekenen (Weddenschappen afgesloten in de avond, bepaalde competities, risicovolle weddenschappen).

 

Hoe werkt ROI in de praktijk?

We gebruiken weer Dirk als voorbeeld. Stel Dirk is een echte voetbal-punter en wedt op een aantal grote competities. Hij heeft de afgelopen 3 maanden goed gepresteerd maar toch voelt hij dat er waarde is blijven liggen.

Dirk bekijkt de cijfers en ziet dat hij in de Serie A en Primera Division heel goed presteert echter doe hij het een stuk minder met je weddenschappen op de BundesLiga.

Aan de hand van de statistieken die hij bijhoudt ziet hij dat de weddenschappen op de BundesLiga steeds in de ochtend na een avondje stappen en flink wat alcohol consumptie worden afgesloten.

Op deze momenten is zijn beoordelingsvermogen het slechtst, hij besluit het roer om te gooien en zijn weddenschappen te plaatsen voordat hij de kroeg in duikt.

Het resultaat is dat zijn ROI omhoog schiet en op het niveau van zijn weddenschappen op de Serie A en Primera Division komt. Dit is maar een klein voorbeeld wat je allemaal met je statistieken kan doen, het is hoe gek je het zelf wilt maken.

Als een echte sport-punter is het bijhouden van je weddenschappen essentieel als je je game wilt uppen en winst wilt blijven maken.

 

Beste bookmakers

Wil je beginnen met het toepassen van Return on Investment bij je sport weddenschappen?

Bezoek nu vrijblijvend onze bookmakers en bekijk welke je het beste bevalt.

Ga naar Bookmakers

1

One thought on “Return on Investment, Wat is ROI?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

loader

Welkom op Sportgokken.eu

Om onze website te betreden moet u minimaal 24 jaar of ouder zijn.
Welke leeftijd heeft u?
De leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Verder bevestigt u hiermee dat u 24 jaar of ouder bent, dat u zich bewust bent van de risico’s van online kansspelen, en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.
Sorry, we kunnen je (nog) geen toegang geven tot onze website.