Wedden op Schaatsen

(Ge-update 04/08/2023)

Als je wilt beginnen met wedden op schaatsen heb je een aantal belangrijke zaken nodig. Wij hebben deze voor je uitgezocht.

Het schaatsen is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen, en daarnaast zit het online gokken op sport ook flink in de lift.

Voeg deze samen en je hebt een perfecte combinatie. Wedden op een van de mooiste Europese sporten. Met supersterren zoals Sven Kramer die het allround schaatsen domineerde en voorheen Irene Wust bij de vrouwen, is het een spectaculaire sport om te volgen en om op te wedden.

Wie voorspel jij dat tijdens het schaatsseizoen 2023/2024 gaat uitblinken? (Scroll naar beneden)

Er zijn veel variaties in afstanden en voor iedere afstand is er weer een andere favoriet, dit maakt het geen saaie sport om weddenschappen op af te sluiten. Het populairste moment zijn meestal de Olympische winterspelen waar er volop mogelijkheden bij de bookmakers om een weddenschap af te sluiten

Wil je wedden op schaatsen en onze topschaatsers zoals Sven Kramer, Ronald Mulder & Ted-Jan Bloemen?

Bij Bet365.nl vind je het grootste aanbod aan schaats weddenschappen tegen de hoogste odds.

Bezoek Bet365.nl >

(Profiteer nu van een gratis weddenschap van €20 of een stortingsbonus van 100% tot €300 bij Bet365.)

Top 5 Bookmakers waar je kan gokken op schaatsen

Bonus: €100 stortingsbonus

Bonusvoorwaarden: Tot wel €100 in wedkredieten voor nieuwe klanten bij bet365. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. kansen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden.

100%
TOTAL SCORE
Bezoek > Bezoek >
Beschikbaar voor jou! #Advertentie | Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Algemene voorwaarden Bet365

Bonus: €250 freebets

100%
TOTAL SCORE
Bezoek > Bezoek >
Beschikbaar voor jou! #Advertentie | Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Algemene voorwaarden Circus

Bonus: €100 stortingsbonus

100%
TOTAL SCORE
Bezoek > Bezoek >
Beschikbaar voor jou! #Advertentie | Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Algemene voorwaarden Jacks casino

Bonus: €40 freebets

96%
TOTAL SCORE
Bezoek > Bezoek >
Beschikbaar voor jou! #Advertentie | Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Algemene voorwaarden Unibet

Bonus: €250 freebets

100%
TOTAL SCORE
Bezoek > Bezoek >
Beschikbaar voor jou! #Advertentie | Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Algemene voorwaarden Livescore Bet

Bookmakers Schaatsen

Een van de eerste zaken die je nodig hebt om op schaatsen te kunnen wedden.

Zijn de beste online bookmakers die het speed-skaten (schaatsen) aanbieden in hun wed assortiment.

Wij hebben deze voor je uitgezocht en beoordeeld op een aantal belangrijke criteria zoals:

 • Welkomstbonussen voor nieuwe spelers
 • Hoogte van de odds
 • Aanbod aan schaatsweddenschappen
 • Veiligheid & betrouwbaarheid (iDeal wedden)
 • Gebruikersvriendelijkheid website (mobiel)

(Al onze bookmakers opereren legaal binnen de Europese Unie en zijn in het bezit van de benodigde licenties, Speel bewust en alleen voor 18 jaar of ouder.)

Bekijk alle bookmakers >

Wedden op schaatsen nieuws & voorbeschouwingen

Wat zijn de populariste schaatsweddenschappen?

Wedden op schaatsen kan het volgen van de sport extra spannend maken, vooral tijdens grote evenementen zoals de Olympische Winterspelen en wereldkampioenschappen.

Hier zijn de populairste soorten schaatsweddenschappen:

Winnaar van de race: Dit is de meest eenvoudige en populaire soort weddenschap. Je wedt simpelweg op wie volgens jou een specifieke race of evenement zal winnen.

Podiumplaatsen: Je kunt ook wedden op wie er op het podium zal eindigen (top drie). Dit is iets minder riskant dan wedden op de winnaar, omdat je meer kans hebt om te winnen. De uitbetalingen zijn daardoor ook minder hoog.

Head-to-Head weddenschappen: Bij dit type weddenschap kies je tussen twee schaatsers, en wed je op wie van de twee het beter zal doen in een specifieke race.

Tijd voorspellingen: In sommige gevallen kun je wedden op de tijd die een schaatser zal behalen in een race. Dit is een meer geavanceerde vorm van wedden en vereist wat meer kennis van de sport echter de uitbetalingen zijn ook flink hoger.

Winnaar van het toernooi: Voor grotere evenementen zoals de Olympische Spelen of de Wereldkampioenschappen, kun je wedden op wie volgens jou het toernooi in zijn geheel zal winnen.

Dit houdt vaak in dat je voorspelt wie of welk land de meeste medailles zal winnen of wie de meeste punten zal scoren.

Medaille weddenschappen: Hierbij wed je op welk land volgens jou de meeste medailles zal winnen in het schaatsen bij een bepaald evenement, zoals met name bij de Olympische Spelen.

Wedtips en strategie

Wedden op schaatsen kan een spannende manier zijn om de sport te volgen, en kan zelfs lucratief zijn als je je kaarten goed speelt. Hier zijn enkele tips en strategieën om te overwegen bij het plaatsen van je weddenschappen:

Ken de schaatsers: Doe je onderzoek en leer zo veel mogelijk over de schaatsers. Bekijk de prestaties in het verleden, de huidige vorm, hoe ze presteren onder verschillende weersomstandigheden, en eventuele blessures die ze hebben opgelopen.

De meest succesvolle weddenschappen komen vaak voort uit een grondige kennis van de sport en de deelnemers, dit geld ook voor schaatsen.

Analyseer de quoteringen: Bookmakers zetten odds op basis van hun verwachtingen, maar ze zijn niet onfeilbaar. Soms kunnen ze een schaatser onderschatten, wat betekent dat er waarde is in het wedden op die schaatser.

Leer hoe je de odds kunt analyseren om te zoeken naar waarde in de weddenschappen.

Volg het seizoen op de voet: In het schaatsen kunnen de prestaties van een schaatser variëren gedurende het seizoen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van hoe schaatsers presteren in de aanloop naar grote evenementen zoals de Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen.

Begrijp de regels tot in de kleinste details: Verschillende schaatsevenementen kunnen verschillende regels hebben, en het is belangrijk om deze te begrijpen voordat je een weddenschap plaatst.

Bijvoorbeeld, in sommige races kan een schaatser worden gediskwalificeerd voor een valse start, wat invloed kan hebben op de uitkomst van je weddenschap

Diversificeer je weddenschappen: Net als bij elke andere vorm van wedden, is heteen slim idee om je weddenschappen te diversifiëren om je risico te spreiden.

Dit kan betekenen dat je wedt op verschillende schaatsers, of dat je verschillende soorten weddenschappen plaatst, zoals het wedden op de winnaar, podiumplaatsen, head-to-head weddenschappen, enz.

Schaatsen Olympische Spelen & ontwikkeling

Vanaf 1924 was schaatsen een vast onderdeel van de Olympische winterspelen – in het begin alleen voor mannen, later ook voor vrouwen.

Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw heeft het langebaanschaatsen een sterke ontwikkeling doorgemaakt; dit kwam onder andere door aandacht voor de schaats (noren, klapschaats), kleding (aërodynamische pakken) en voeding. Ook de opkomst van kunstijsbanen heeft bijgedragen aan de sterke groei en populariteit van het langebaanschaatsen.

Naast de vele amateurschaatsers kwamen er ook professionele schaatsploegen. De laatste ontwikkelingen zijn onder meer “ ploegachtervolging”en “de massastart”.

Olympische Winterspelen 2026

In 2026 zullen de ogen van de wereld gericht zijn op Milaan en Cortina d’Ampezzo, Italië, waar de XXV Olympische Winterspelen plaatsvinden. Atleten uit de hele wereld zullen samenkomen om te strijden in diverse wintersportdisciplines, waarbij ze iedere keer weer hun zinnen zetten op die felbegeerde gouden medailles.

Een van de kroonjuwelen van de Winterspelen is ongetwijfeld het schaatsen, dat in 2026 opnieuw deel uitmaakt van het spannende sportprogramma. Schaatsfans kunnen uitkijken naar de competitie in drie boeiende disciplines: langebaanschaatsen, shorttrack en kunstschaatsen.

Welke schaatsdisciplines zijn er op de Olympische spelen?

Bij het langebaanschaatsen zullen de Nederlanders, met hun rijke schaatsgeschiedenis, waarschijnlijk opnieuw een kracht om rekening mee te houden zijn.

Ze zullen hun schaatsvaardigheden meten met die van andere topschaatsers uit landen als Noorwegen, Rusland en Canada. Fans kunnen genieten van snelle sprintwedstrijden (500m en 1000m), middellange afstandsraces (1500m en voor vrouwen 3000m), en de uitdagende lange afstanden (5000m en voor mannen 10.000m).

Shorttrack, dat bekend staat om zijn adembenemende snelheden en verrassende uitkomsten, zal zeker ook niet aan opwinding inboeten. Top shorttrackers uit landen als Zuid-Korea, China en Canada zullen strijden om de ereplaatsen.

Het kunstschaatsen, dat zowel individuele als paren- en teamcompetities omvat, is altijd een publiekstrekker dankzij de combinatie van atletische vaardigheden, artistieke expressie en technische precisie.

Gaan de Nederlands veel goud binnenhalen op de Olympische Winterspelen van 2026? Voorspel zelf via de beste goksites met vergunning.

Nederland het beste schaatsland ooit?

Tegenwoordig wordt er in veel landen geschaatst; toonaangevende landen zijn Nederland, Noorwegen en Duitsland bij het allroundschaatsen.

Japan, Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten blinken vooral uit op de kortere afstanden (sprint over 500 en 1000 meter).

Ondanks dat Nederland een aantal kampioenen heeft gehad (J. Eden, K. de Koning en K. Broekman) hebben de Noren tot ongeveer 1960 het langebaanschaatsen beheerst.

In de jaren daarna gingen Nederlandse schaatsers het toneel steeds meer beheersen. Met name K. Verkerk en A. Schenk hebben veel bijgedragen aan de populariteit van het langebaanschaatsen in Nederland en niet te vergeten levende legende Rintje Ritsma.

Beste Mannelijke & Vrouwelijke schaatsers ooit:

Legendarische manlijke schaatsers uit het verleden: J. Eden, O. Mathisen, C. Thunberg, H. Andersen, K. de Koning, K. Verkerk, A. Schenk, T. Gustafson, R. Ritsma, E. Heiden, J. Koss

Bekende vrouwelijke schaatsers: S. Kaiser, A. Keulen-Deelstra, Y. van Gennip, G. Niemann, K. Enke

Winnaars (4 keer of meer) wereldkampioenschap allroundschaatsen bij de mannen S. Kramer (9 keer), C. Thunberg (5 keer), O. Mathisen (5 keer), R. Ritsma (4 keer), I. Ballangrud (4 keer).

Wk overwinningen per land:

Nederland voert het landenklassement (bij de mannen) aan van de wk-overwinningen (37 keer) tegen Noorwegen (36 keer), Sovjet-Unie/Rusland (11 keer), Finland (9 keer) en de Verenigde Staten (8 keer).

Winnaars (5 keer of meer) wereldkampioenschap allroundschaatsen bij de vrouwen: G. Niemann (8 keer), I. Wust (6 keer), K. Enke (5 keer)

De Sovjet-Unie gaat aan kop met de meeste wk-overwinningen (24 keer); Nederland volgt met 14 wk-kampioenschappen, Duitsland met 12 keer en de DDR met 10 keer.

Winnaars wereldkampioenschap sprint voor mannen (4 keer of meer): I. Zjelezovski (6 keer), J. Wotherspoon  (4 keer), E. Heiden (4 keer), L. Kyou-hyuk (4 keer).

De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie voeren het klassement van de wk-sprint-winnaars aan (8 keer), gevolgd door Nederland (7 keer), Canada (6 keer) en Zuid-Korea (6 keer).

Winnaars wereldkampioenschap sprint voor vrouwen (5 keer of meer): K. Enke (6 keer), M. Garbrecht (5 keer), B. Blair (5 keer).

De Verenigde Staten gaat op kop bij het wk-landenklassement sprint (13 keer) gevolgd door de DDR (10 keer) en Duitsland (8 keer).

Olympische Medailles:

Het langebaanschaatsen is een olympische sport vanaf 1924 (alleen mannen) en voor zowel vrouwen als mannen vanaf 1960. De afstanden zijn de 500, 1000, 1500, 3000 (alleen vrouwen), 5000 en 10000 meter.

Nederland heeft de meeste gouden medailles gewonnen, namelijk 42 keer, gevolgd door de Verenigde Staten (29 keer), Noorwegen (25 keer) en de Sovjet-Unie (24 keer).

Succesvolle manlijke schaatsers op de Olympische winterspelen zijn C. Thunberg en E. Heiden – de succesvolste vrouwelijke schaatsers zijn L. Skoblikova, C. Pechstein en B. Blair.

Op vrijdag 6 februari 2026 gaan de Olympische Winterspelen van start in Milaan, Italie. Mogelijk kan Nederland weer een aantal gouden medailles winnen; S. Kramer is een van de grote favorieten op de lange afstanden (5000 en 10000 meter).

Wat zijn de bekendste schaatswedstrijden in Nederland?

Nederland heeft een rijke schaatsgeschiedenis en is gastheer van verschillende grote schaatswedstrijden, zowel op het gebied van langebaanschaatsen als marathon- en shorttrackschaatsen. Hier zijn enkele van de meest prominente:

 1. NK Afstanden: Het Nederlands kampioenschap afstanden is een jaarlijkse schaatswedstrijd waarbij schaatsers strijden op de klassieke afstanden (500m, 1000m, 1500m, 3000m, 5000m en 10.000m).
 2. WK Allround en WK Sprint in Thialf: Nederland heeft vaak de eer gehad om het Wereldkampioenschap Allround en Sprint te hosten in het Thialf Stadion in Heerenveen. Deze evenementen trekken internationale schaatsers en zijn zeer populair bij de Nederlandse fans.
 3. KNSB Marathon Cup: Deze serie marathonschaatswedstrijden wordt gedurende het seizoen op verschillende ijsbanen in Nederland gehouden.
 4. Elfstedentocht: Hoewel deze mythische schaatswedstrijd vanwege klimaatverandering zelden wordt gehouden, blijft de Elfstedentocht de meest legendarische en langverwachte schaatswedstrijd in Nederland. De 200 kilometer lange race vindt plaats in de provincie Friesland en doorkruist 11 historische steden.
 5. World Cup Schaatsen: Nederland is vaak gastland voor verschillende World Cup-evenementen in het schaatsseizoen. Deze internationale races worden meestal gehouden in het Thialf Stadion in Heerenveen.
 6. NK Shorttrack: Dit nationale kampioenschap trekt de beste Nederlandse shorttrackers. Deze races, die bekend staan om hun snelheid en intensiteit, worden vaak gehouden in het sportcentrum Kardinge in Groningen.

Historie van het schaatsen

Hoewel het schaatsen al eeuwen bekend is – in de 17e eeuw werden er al wedstrijden gehouden waaronder het schaatsen op korte banen – is er eigenlijk pas op het einde van de 19e eeuw belangstelling voor gekomen, met name in Nederland.

In 1892 werd op Nederlands initiatief de Internationale Schaatsunie (ISU) opgericht.

Toen kwamen er gereglementeerde wedstrijden over 500, 1500, 5000 en 10000 meter op 400-meter banen. Later kwamen er ook wedstrijden voor vrouwen (rond 1936 werden de eerste wedstrijden voor vrouwen georganiseerd).

De vrouwen rijden dezelfde afstanden als de mannen behalve de 10000 meter; hiervoor in de plaats krijgen de vrouwen de 3000 meter voorgeschoteld. Bij de allroundkampioenschappen wordt diegene met het minste puntentotaal over de vier afstanden kampioen.

Bij de sprint rijden de deelnemers twee keer een 500 meter en tweemaal een 1000 meter; ook hier is diegene met het minste puntentotaal de winnaar.

Naast de allroundkampioenschappen kwamen er ook wedstrijden voor sprinters (500 en 1000 meter) en afstandkampioenschappen voor zowel mannen als vrouwen.

Thialf Stadion

Het grootste schaatsstadion in Nederland is het Thialf Stadion, gelegen in Heerenveen, Friesland. Thialf is een van de meest bekende schaatsstadions ter wereld en heeft een zitcapaciteit van ongeveer 12.500 toeschouwers.

Thialf is een belangrijke locatie voor internationale schaatswedstrijden, waaronder de wereldkampioenschappen en de wereldbekerwedstrijden. Het heeft een hoge snelheidsbaan van 400 meter en faciliteiten voor shorttrack en kunstschaatsen.

De ijsbaan is ook bekend om de uitstekende ijskwaliteit en de goede faciliteiten voor zowel de schaatsers als de toeschouwers.

Daarnaast biedt het Thialf Stadion trainingsfaciliteiten voor topsporters en is het een centrum voor de ontwikkeling van schaatssport in Nederland.

Bet365 is de aanbevolen bookmaker met 5 sterren uit 5 voor het wedden op schaatsen.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

(Aanbevolen door de redactie van Sportgokken.eu – Pieter Jansen (Bookmaker expert, sport liefhebber + jaren ervaring in de online casino branche aan beiden kanten van het spectrum.)

Veelgestelde vragen over het wedden op schaatsen

 

De odds (quoteringen) weerspiegelen de verwachtingen van de bookmakers over de uitkomst van een race of evenement. Als een schaatser lage odds heeft, betekent dit dat de bookmakers verwachten dat deze schaatser waarschijnlijk zal winnen. Hoge odds daarentegen betekenen dat een schaatser minder kans heeft om te winnen volgens de bookmakers. Door de odds te analyseren, kun je waarde vinden in bepaalde weddenschappen. Hoe hoger het risico hoe groter de uitbetaling.

De meest populaire soorten schaatsweddenschappen zijn: wedden op de winnaar van een race, wedden op podiumplaatsen, head-to-head weddenschappen, tijd voorspellingen, en wedden op de winnaar van een toernooi of op welk land de meeste medailles zal winnen bij bijvoorbeeld de Olympische Spelen.

Doe uitgebreid onderzoek naar de schaatsers, volg het schaatsseizoen, begrijp de regels van de verschillende schaatsevenementen, en diversifieer je weddenschappen. Je kunt ook leren om de odds te analyseren om waarde te vinden in bepaalde weddenschappen. Oefening baart kunst net zoals met alles in het leven.

Verschillende schaatsevenementen kunnen verschillende regels hebben, en het is belangrijk om deze regels goed te begrijpen voordat je een weddenschap plaatst. Bijvoorbeeld, in sommige races kan een schaatser worden gediskwalificeerd voor (meerdere of ) één valse start, wat weer invloed kan hebben op de uitkomst van je weddenschap.

0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

loader

Welkom op Sportgokken.eu

Om onze website te betreden moet u minimaal 24 jaar of ouder zijn.
Welke leeftijd heeft u?
De leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Verder bevestigt u hiermee dat u 24 jaar of ouder bent, dat u zich bewust bent van de risico’s van online kansspelen, en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.
Sorry, we kunnen je (nog) geen toegang geven tot onze website.