Wedden op Schaatsen

Schaatsen Wedden

(Ge-update 31/12/2022)

Als je wilt beginnen met wedden op schaatsen heb je een aantal belangrijke zaken nodig. Wij hebben deze voor je uitgezocht.

Het schaatsen is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen, en daarnaast zit het online gokken op sport ook flink in de lift.

Voeg deze samen en je hebt een perfecte combinatie. Wedden op een van de mooiste Europese sporten. Met supersterren zoals Sven Kramer die het allround schaatsen domineert en voorheen Irene Wust bij de vrouwen, is het een spectaculaire sport om te volgen en om op te wedden.

Wie voorspel jij dat tijdens het schaatsseizoen 2020/2021 gaat uitblinken?

Er zijn veel variaties in afstanden en voor iedere afstand is er weer een andere favoriet, dit maakt het geen saaie sport om weddenschappen op af te sluiten. Het populairste moment zijn meestal de Olympische winterspelen waar er volop mogelijkheden bij de bookmakers om een weddenschap af te sluiten

Wil je wedden op schaatsen en onze topschaatsers zoals Sven Kramer, Ronald Mulder & Ted-Jan Bloemen?

Bij Betcity.nl vind je het grootste aanbod aan schaats weddenschappen tegen de hoogste odds.

Bezoek Betcity.nl >

(Profiteer nu van een gratis weddenschap van €20 of een stortingsbonus van 100% tot €300 bij Betcity.)

Bookmakers Schaatsen

Een van de eerste zaken die je nodig hebt om op schaatsen te kunnen wedden.

Zijn de beste online bookmakers die het speed-skaten (schaatsen) aanbieden in hun wed assortiment.

Wij hebben deze voor je uitgezocht en beoordeeld op een aantal belangrijke criteria zoals:

  • Welkomstbonussen voor nieuwe spelers
  • Hoogte van de odds
  • Aanbod aan schaatsweddenschappen
  • Veiligheid & betrouwbaarheid (iDeal wedden)
  • Gebruikersvriendelijkheid website (mobiel)

(Al onze bookmakers opereren legaal binnen de Europese Unie en zijn in het bezit van de benodigde licenties, Speel bewust en alleen voor 18 jaar of ouder.)

Bekijk alle bookmakers >

Historie van het schaatsen

Hoewel het schaatsen al eeuwen bekend is – in de 17e eeuw werden er al wedstrijden gehouden waaronder het schaatsen op korte banen – is er eigenlijk pas op het einde van de 19e eeuw belangstelling voor gekomen, met name in Nederland.

In 1892 werd op Nederlands initiatief de Internationale Schaatsunie (ISU) opgericht. Toen kwamen er gereglementeerde wedstrijden over 500, 1500, 5000 en 10000 meter op 400-meter banen. Later kwamen er ook wedstrijden voor vrouwen (rond 1936 werden de eerste wedstrijden voor vrouwen georganiseerd).

De vrouwen rijden dezelfde afstanden als de mannen behalve de 10000 meter; hiervoor in de plaats krijgen de vrouwen de 3000 meter voorgeschoteld. Bij de allroundkampioenschappen wordt diegene met het minste puntentotaal over de vier afstanden kampioen.

Bij de sprint rijden de deelnemers twee keer een 500 meter en tweemaal een 1000 meter; ook hier is diegene met het minste puntentotaal de winnaar.

Naast de allroundkampioenschappen kwamen er ook wedstrijden voor sprinters (500 en 1000 meter) en afstandkampioenschappen voor zowel mannen als vrouwen.

Schaatsen Olympische Spelen & ontwikkeling

Vanaf 1924 was schaatsen een vast onderdeel van de Olympische winterspelen – in het begin alleen voor mannen, later ook voor vrouwen.

Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw heeft het langebaanschaatsen een sterke ontwikkeling doorgemaakt; dit kwam onder andere door aandacht voor de schaats (noren, klapschaats), kleding (aërodynamische pakken) en voeding.

Ook de opkomst van kunstijsbanen heeft bijgedragen aan de sterke groei en populariteit van het langebaanschaatsen.

Naast de vele amateurschaatsers kwamen er ook professionele schaatsploegen. De laatste ontwikkelingen zijn onder meer “ ploegachtervolging”en “de massastart”.

In 2022 zijn er weer de volgende Olympische winterspelen – we zijn benieuwd wie er dan gaan opstaan en medailles winnen.

Nederland het beste schaatsland ooit?

Tegenwoordig wordt er in veel landen geschaatst; toonaangevende landen zijn Nederland, Noorwegen en Duitsland bij het allroundschaatsen.

Japan, Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten blinken vooral uit op de kortere afstanden (sprint over 500 en 1000 meter).

Ondanks dat Nederland een aantal kampioenen heeft gehad (J. Eden, K. de Koning en K. Broekman) hebben de Noren tot ongeveer 1960 het langebaanschaatsen beheerst.

In de jaren daarna gingen Nederlandse schaatsers het toneel steeds meer beheersen. Met name K. Verkerk en A. Schenk hebben veel bijgedragen aan de populariteit van het langebaanschaatsen in Nederland en niet te vergeten levende legende Rintje Ritsma.

Beste Mannelijke & Vrouwelijke schaatsers ooit:

Legendarische manlijke schaatsers uit het verleden: J. Eden, O. Mathisen, C. Thunberg, H. Andersen, K. de Koning, K. Verkerk, A. Schenk, T. Gustafson, R. Ritsma, E. Heiden, J. Koss

Bekende vrouwelijke schaatsers: S. Kaiser, A. Keulen-Deelstra, Y. van Gennip, G. Niemann, K. Enke

Winnaars (4 keer of meer) wereldkampioenschap allroundschaatsen bij de mannen S. Kramer (9 keer), C. Thunberg (5 keer), O. Mathisen (5 keer), R. Ritsma (4 keer), I. Ballangrud (4 keer).

Wk overwinningen per land:

Nederland voert het landenklassement (bij de mannen) aan van de wk-overwinningen (37 keer) tegen Noorwegen (36 keer), Sovjet-Unie/Rusland (11 keer), Finland (9 keer) en de Verenigde Staten (8 keer).

Winnaars (5 keer of meer) wereldkampioenschap allroundschaatsen bij de vrouwen: G. Niemann (8 keer), I. Wust (6 keer), K. Enke (5 keer)

De Sovjet-Unie gaat aan kop met de meeste wk-overwinningen (24 keer); Nederland volgt met 14 wk-kampioenschappen, Duitsland met 12 keer en de DDR met 10 keer.

Winnaars wereldkampioenschap sprint voor mannen (4 keer of meer): I. Zjelezovski (6 keer), J. Wotherspoon  (4 keer), E. Heiden (4 keer), L. Kyou-hyuk (4 keer).

De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie voeren het klassement van de wk-sprint-winnaars aan (8 keer), gevolgd door Nederland (7 keer), Canada (6 keer) en Zuid-Korea (6 keer).

Winnaars wereldkampioenschap sprint voor vrouwen (5 keer of meer): K. Enke (6 keer), M. Garbrecht (5 keer), B. Blair (5 keer).

De Verenigde Staten gaat op kop bij het wk-landenklassement sprint (13 keer) gevolgd door de DDR (10 keer) en Duitsland (8 keer).

Olympische Medailles:

Het langebaanschaatsen is een olympische sport vanaf 1924 (alleen mannen) en voor zowel vrouwen als mannen vanaf 1960. De afstanden zijn de 500, 1000, 1500, 3000 (alleen vrouwen), 5000 en 10000 meter. Nederland heeft de meeste gouden medailles gewonnen, namelijk 36 keer, gevolgd door de Verenigde Staten (29 keer), Noorwegen (25 keer) en de Sovjet-Unie (24 keer). Succesvolle manlijke schaatsers op de Olympische winterspelen zijn C. Thunberg en E. Heiden – de succesvolste vrouwelijke schaatsers zijn L. Skoblikova, C. Pechstein en B. Blair.

Op 4 februari 2022 gaan de Olympische Winterspelen van start in Peking China. Mogelijk kan Nederland weer een aantal gouden medailles winnen; S. Kramer is een van de grote favorieten op de lange afstanden (5000 en 10000 meter).

Betcity is de aanbevolen bookmaker met 5 sterren uit 5 voor het wedden op schaatsen.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

(Aanbevolen door de redactie van Sportgokken.eu – Pieter Jansen (Bookmaker expert, sport liefhebber + jaren ervaring in de casino branche aan beiden kanten van het spectrum.)

0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

loader

Welkom op Sportgokken.eu

Om onze website te betreden moet je minimaal 24 jaar of ouder zijn.
De leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Verder bevestigt u hiermee dat u 24 jaar of ouder bent, dat u zich bewust bent van de risico’s van online kansspelen, en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.
Sorry, we kunnen je (nog) geen toegang geven tot onze website.