Wedden op Veldrijden

Cyclocross wedden

(Ge-update 09/01/2023)

Het wedden op veldrijden wordt steeds populairder, met name in België en Nederland is de interesse groot voor deze prachtige sport.

Veldrijden is een tak van de wielersport waarbij het grootste deel van het parcours onverhard is; vaak zijn er nog enkele technische hindernissen in het parcours aangebracht.

Een ander naam voor het veldrijden is cyclocross.

Als je weddenschappen wilt afsluiten op het veldrijden zijn er een aantal zaken die je nodig hebt, wij hebben deze voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Wil je wedden op alle kleine en grote veldrijd koersen?

 Wie gaat er de wereldbeker winnen dit seizoen? Gaat Matthieu van der Poel weer domineren? 

Bij Betcity.nl vind je het grootste wed veldrij aanbod tegen de hoogste odds.

Bezoek Betcity.nl >

(Profiteer nu tijdelijk van een stortingsbonus van 100% bij Betcity.)

Bookmakers Veldrijden

Wat je middagje veldrijden kijken op de televisie of livestream nog beter maakt, is het gokken erop.

Je kan beiden live of pre-match wedden op het veldrijden, wij hebben de beste bookmakers voor je op een rijtje gezet en deze beoordeeld op een aantal belangrijke criteria zoals:

 • Het aanbod van cyclocross weddenschappen
 • Welkomstbonus voor nieuwe spelers
 • Hoogte van de odds
 • Promoties
 • Veiligheid & betrouwbaarheid

(Al onze bookmakers opereren legaal binnen de Europese Unie en zijn in het bezit van de benodigde licenties, zodat je straks je winst veilig terug kunt storten.)

Bekijk alle bookmakers >

Belangrijkste ritten veldrijden

Zware veldritparcoursen zijn onder andere Koksijde, Namen, Valkenburg, Hoogerheide en Tabor. De weersomstandigheden voor en tijdens de wedstrijd kunnen een cruciale rol spelen; na zware regenval bijvoorbeeld zijn de veldritparcoursen zwaarder dan bij droge omstandigheden.

Het veldrijden is lange tijd vooral een mannenaangelegenheid geweest; de laatste jaren komen ook de vrouwen steeds meer in beeld. Er zijn diverse regelmatigheidscriteria die ieder seizoen worden afgewerkt met een reeks wedstrijden.

De bekendste zijn:

 • de wereldbeker
 • de superprestige
 • Soudal Classic

Er zijn verschillende renners die meerdere malen het wereldkampioenschap hebben behaald:

 • E. de Vlaeminck (België, 7x)
 • A. Zweifel (Zwitserland, 5x)
 • A. Dufraisse (Frankrijk, 5x)
 • R. Liboton (België, 4x)
 • Z. Stybar (Tsjechië, 3x)

In het klassement van het aantal wereldkampioenschappen per land ligt België ver voor op andere landen:

 • België – 29 keer
 • Frankrijk – 10 keer
 • Zwitserland – 7 keer
 • Duitsland – 6 keer
 • Italië – 6 keer
 • Nederland – 6 keer

Beste veldrijders uit het verleden en nu

Opvallend is dat S. Nys uit België slechts twee keer het wereldkampioenschap heeft gewonnen ondanks dat hij door velen als de beste veldrijder ooit wordt beschouwd.

Rivaliteit in de Belgische ploeg zou hierin mogelijk een rol hebben gespeeld. Soms leidt de rivaliteit – van met name supporters – tot onverkwikkelijke toestanden bij de wedstrijden; uitfluiten en uitschelden van renners, met bier gooien en dergelijke hebben in het verleden wel eens plaatsgevonden.

De huidige wereldkampioen bij de mannen is de Belgische veldrijder W. van Aert en bij de vrouwen S. Cant, ook uit België.

Bij de vrouwen heeft M. Vos de meeste wereldkampioenschappen behaald, 7 keer. H. Kupfernagel (Duitsland, 4 keer) en L. Lebouch (Frankrijk, 2 keer) volgen op ruime afstand van M. Vos.

De bekendste veldrijders bij de mannen van dit moment zijn: M. van der Poel, W. van Aert, L. van der Haar, T. Meeusen, S. Vanthourenhout, C. van Kessel, P. Walsleben, E. Franzoi en K. Pauwels. Bij de vrouwen zijn dat onder andere S. Cant, S. de Boer, H. Kupfernagel, E. Lechner, K. Nash, M. Vos, K. Compton.

Veel van deze veldrijders en veldrijdsters zullen in het weekeinde van 3 en 4 februari 2018 in Valkenburg (Zuid-limburg) strijden om de wereldtitel.

Geschiedenis van het veldrijden

Het is niet geheel duidelijk waar de oorsprong ligt van het veldrijden. Een van de verhalen over het ontstaan van het veldrijden is dat er rond 1900 wielerwedstrijden tussen twee steden werden gehouden waarbij het was toegestaan om door velden te rijden en ook over hekwerken en omheiningen te klimmen. Het veldrijden zou ontstaan zijn in Frankrijk waar in 1902 al een nationaal kampioenschap werd verreden.

Vanuit Frankrijk verspreidde de sport zich snel over West-Europese landen waaronder België, Zwitserland, Luxemburg, Spanje en Italië. In 1924 werd de eerste internationale wedstrijd gehouden in Rijsel (Frankrijk); het officiële wereldkampioenschap wed echter pas in 1950 verreden in Parijs. Later – in het begin van de laren zeventig van de vorige eeuw – kwam ook de Verenigde Staten in de ban van het veldrijden.

De wedstrijden worden verreden op een afgesloten parcours; dit parcours (“rondje”)

moet diverse malen worden afgelegd. Veelal worden er zoveel “rondjes” verreden dat de totale duur van de wedstrijd op circa 1 uur komt. De parcoursen van de verschillende wedstrijden lopen sterk uiteen. De parcoursen bestaan grotendeels uit onverhard terrein zoals bospaden, weilanden, zandpaden met soms hellingen of steile taluds.

Daarnaast worden er ook vaak technische hindernissen aangebracht zoals balken (dwars op het parcours zodat de coureurs of moeten springen of er met de fiets overheen moeten stappen. De start en de finish van een veldrit liggen in een goed berijdbaar (veelal geasfalteerd) gedeelte van het parcours.

Wil je gokken op de komende cyclocross wedstrijden?

Bij Betcity heb je het grootste aanbod aan cyclocross weddenschappen tegen de hoogste noteringen.

Bezoek nu Betcity.nl

Ontvang nu een gratis weddenschap van €20 als nieuwe speler bij Betcity.

loader

Welkom op Sportgokken.eu

Om onze website te betreden moet je minimaal 24 jaar of ouder zijn.
De leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Verder bevestigt u hiermee dat u 24 jaar of ouder bent, dat u zich bewust bent van de risico’s van online kansspelen, en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.
Sorry, we kunnen je (nog) geen toegang geven tot onze website.